Dead mums don’t cry

Quan donar a llum és un cara a cara amb la mort.
Grace Kondino és obstetra al Txad, un país on les dones tenen una possibilitat d’entre onze de morir durant l’embaràs o el part. Un equip de la BBC segueix Kondino en la seva tasca diària, on la manca de recursos es presenta com el principal problema a l’hora de garantir la salut de les mares. Tot i que aquesta situació es repeteix a molts altres països, el film també ens descobreix com s’ho han fet a Hondures per retallar de manera extraordinària la mortalitat materna.

At highest risk

Com evitar la mortalitat materna a les zones més inaccessibles?
El Perú presenta una de les taxes de mortalitat materna més alta de Sud-Amèrica. A les regions més inaccessibles del sud dels Andes, la pressió de les polítiques internacionals per aturar la mortalitat materna i infantil és alta i sovint entra en contradicció amb les tradicions andines. A través de Judyth, una dona andina de 27 anys embarassada, el film es pregunta: és possible establir ponts entre el naixement tradicional i l’institucional, entre la medicina institucional i les tradicions mil·lenàries dels Andes?

Nada personal

Esterilitzacions forçoses imposades pel Govern.

Dirigida per Giulia Tamayo i Carlos Cárdenas

Tags Dona, Drets reproductius, Esterilització, Mortalitat, Salut pública

Lluites relacionades CLADEM

Basat en la investigació sobre les irregularitats en l’aplicació del Programa Nacional de Salut Reproductiva i Planificació Familiar del Perú (1996-2000), Nada Personal recull alguns dels testimonis dels centenars de dones de les zones rurals del Perú que es van sotmetre a esterilitzacions quirúrgiques. Pràctiques abusives, sense consentiment previ, complicacions postoperatòries, morts causades per negligències, precàries condicions d'higiene...El film posa de manifest com es van portar a terme aquestes operacions, assenyala la responsabilitat del govern de Fujimori i apunta les causes que van propiciar aquest tipus d'actuacions.

Tapólogo

Persones en exclusió social com a eix d'unió d'un projecte comunitari.

Dirigida per Gabriela i Sally Gutiérrez

Tags Àfrica, Atenció sanitària, Drets humans, Drets sexuals, Pobresa, Prostitució, Salut pública, VIH/Sida

Lluites relacionades SANAC, ALN

A Freedom Park, un assentament de barraques a Sud-àfrica, una xarxa de dones, moltes d’elles ex-treballadores sexuals i portadores de VIH, posen en marxa Tapólogo, un programa d’atenció i d’intervenció. Un projecte comunitari que mobilitza una xarxa col·lectiva on participen infermeres jubilades, assistents socials, personal mèdic, líders religiosos marginats per l’església oficial, juntament amb les treballadores sexuals. Una història local d’interès global que fuig del retrat de les dones com a víctimes per situar-les com a protagonistes del seu propi canvi.