Un fotograma de la pel·lícula "Don Benjamín"

El documental "Don Benjamín" sobre la desforestació de l’Amazones arriba a les aules

La iniciativa es durà a terme a Mataró i Barcelona i constarà de la projecció de la pel·lícula, a més d’activitats complementàries per sensibilitzar l’alumnat sobre els incendis a l'Amazònia boliviana i la salut planetària.

 

En el marc de la 17a Mostra del projecte “Salut, Drets, Acció”, FilmClub ha organitzat diverses projeccions del documental "Don Benjamín" a centres educatius de Catalunya. L'objectiu d'aquestes sessions, que en total arribaran al voltant de tres-cents alumnes en total, és generar debat i reflexió entre l'alumnat sobre qüestions com els incendis a l'Amazònia boliviana, la salut planetària, i les malalties derivades dels incendis.

 

La pel·lícula, produïda per Medicus Mundi Mediterrània i En los Confines Producciones, fa visible la realitat dels camperols de l’Amazònia Boliviana que lluiten contra la destrucció massiva de l’ecosistema per estendre els cultius de soja i la ramaderia extensiva. Ho fa a través dels ulls de Don Benjamín i la seva família, que lluiten per reforestar el pulmó del planeta i així recuperar la cultura i comunitat que arrela en la terra cremada. 

Instituts de Mataró i Barcelona

Les primeres projeccions tindran lloc a l'Escola Meritxell de Mataró, els dies 16 i 17 d'octubre de 2024 i van dirigides als estudiants de primer i segon d'ESO. L’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona (ITAEB) està pendent de confirmar la data de la projecció, que tindrà lloc entre novembre i desembre de 2024. En aquesta sessió hi participaran els estudiants del cicle professional.

 

El 3 de desembre de 2024, els estudiants de segon d'ESO de l'IES Poeta Maragall tindran l'oportunitat d'assistir a una projecció externa. Aquesta sessió tindrà lloc al Centre Cívic d'Urgell. Finalment, al gener i febrer de 2025, l'INS Salvador Seguí acollirà dues projeccions dirigides a l'alumnat de formació professional. 

Dinàmiques i reflexions posteriors a les projeccions

Cada sessió tindrà una durada aproximada de tres hores, durant les quals es combinaran la projecció del documental amb activitats complementàries, com dinàmiques de grup, debats i reflexions. Els temes centrals seran els incendis a l'Amazònia, la resiliència de la família de Don Benjamín, la salut planetària i les malalties que sorgeixen a partir de la devastació dels ecosistemes.