S’acosta la 1a Trobada d’Intercanvi entre Administracions Públiques en Bones Pràctiques en Salut Planetària
El 21 de novembre celebrem la trobada entre agents de Beni (Bolívia), Maputo (Moçambic) i Barcelona per compartir experiències davant els canvis mediambientals des de l’àmbit municipal en diferents indrets del món.
La salut del planeta i de les seves comunitats és un repte cada vegada més urgent, i per abordar-lo de manera eficaç, la 1a Trobada d’Intercanvi entre Administracions Públiques en Bones Pràctiques en Salut Planetària vol crear un espai de diàleg i col·laboració entre les diferents administracions públiques que participen al projecte Salut, Drets i Acció. Així, la trobada vol ser un espai per a intercanviar coneixements, experiències i estratègies efectives en la implementació de polítiques que integrin la salut mediambiental i la salut pública.
Problemàtiques globals i alhora diverses en cada territori
La jornada comptarà amb la participació de Waldismar Pérez, de la Municipalitat del Beni, Bolívia; Irma Ventayol, Directora del Departament d’Acció Climàtica i Territorial de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Barcelona; i un equip de tècniques especialistes en Salut Pública i Medi Ambient del Municipi de Maputo amb Alice Pedro Magaia de Abreu, Octávio dos Santos, Ana Vasco Macuacua i Everilde Chilundo.
Així, les diferents administracions compartiran, sobre cadascun dels territoris, quins són els principals canvis mediambientals i les causes de la degradació mediambiental, així com la relació entre la planificació urbana i la salut humana al territori. Alguns dels temes que s’abordaran són la contaminació atmosfèrica i acústica o l'accés limitat a recursos hídrics, i també les oportunitats que existeixen per fer front a aquests reptes, com ara la biodiversitat local, l'accés a tecnologia avançada i una governança sòlida.
Un full de ruta per a la Salut Planetària des de les administracions
Les diferents participants també compartiran les accions que ja es duen a terme, o que estan previstes, per tal de compartir estratègies municipals en matèria de salut planetària. S'exposaran les estratègies de mitigació i adaptació, així com un cronograma d'implementació actual i projectada a futur. Es posarà èmfasi en la importància de treballar de manera transdisciplinària i integrar les polítiques mediambientals amb les de salut pública, fomentant la participació ciutadana i les evidències científiques en la presa de decisions.
A més, també es parlarà de la integració vertical i horitzontal en les polítiques de salut pública. És a dir, de la necessitat d’un abordatge transdisciplinari que impliqui diversos departaments i de coordinar estratègies entre els nivells local, regional i nacional per garantir una governança multinivell efectiva.