ES Salut Drets Acció va néixer fa 10 anys com una campanya impulsada per Medicus Mundi Mediterrània (MMmed) i Quepo per construir dinàmiques de sensibilització i educació transformadora a partir del cinema, el debat i la incidencia. Durant aquest temps s'ha enfocat a la sensibilització de la ciutadania entorn als diferents factors i determinants socials que impedeixen garantir el dret a la salut al món i a fomentar la seva implicació en la defensa de la salut com una lluita política a escala global. El 2020 Salut Drets Acció es reconverteix en un procés alineant-se i acompanyant els moviments socials i col·lectius i impulsant dinàmiques d’enxarxament, d’aprenentatge, de comunicació, sensibilització i incidència. Decidim fer un pas més enllà tot incorporant la formació i la recerca com a ingredients centrals del projecte perquè les comprenem com a valuosos instruments per a potenciar l'incidència política i la transformació social.

Partint d’una lògica de procés participatiu apostem també per un abordatge transversal i específic de les desigualtats per raó de gènere, entenent que es tracta d'un determinant social cabdal en salut profundament arrelat al sistema capitalista patriarcal i que s’estén a tots els àmbits de la vida

Col.lectius que impulsen Salut Drets Acció:

Greds - Emconet Grup de Recerca en Desigualtats en Salut, Ecologia - Employment Conditions Network. GREDS està format per investigadors/es del camp de la salut pública i treballen entorn un objectiu comú: fer visible, entendre i canviar les desigualtats en salut generades pels determinants socials de la salut.

La Capçalera - xarxa de residents i professionals sanitaris que desenvolupen la seva activitat a l’atenció primària i que treballen per promoure i sostenir les virtuts de la medicina familiar, comunitària i l’atenció primària entre estudiants, residents, professionals sanitaris i la població general.

Marea Blanca - plataforma unitària en defensa de la Sanitat Pública a Catalunya formada per 15 entitats adherides. Defensen que la salut és un assumpte social, econòmic i polític, i és, sobretot, un dret humà fonamental.

Medicus Mundi Mediterrania - organització que porta més de 50 anys defensant el dret a la salut a tot el món i en l'enfortiment, la promoció i la defensa dels sistemes públics de salut basats en l'Atenció Primària.

Observatori del Deute en la Globalització - és un observatori d'investigació que elabora anàlisi crítica de processos complexos i/o estructurals, per mostrar els impactes i riscos del sistema econòmic i polític, produint eines que faciliten la interpretació del context actual.

PASUCat - Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya formada per 14 col·lectius de l’àmbit de la salut que treballen per tal que el dret a la salut de les persones sigui respectat, especialment en el cas d'aquells col·lectius amb majors dificultats per accedir al sistema sanitari públic.

Quepo - Quepo activistes de la comunicació que treballa creant estratègies de transformació connectant audiovisual, participació i noves narratives.

Xarxa de dones per la salut - és una xarxa de dones feministes motivades per la salut de les dones i del conjunt de la població que treballa per una major qualitat, equitat i calidesa en l’atenció sanitària i per potenciar polítiques de salut amb perspectiva de gènere.

People Health Movement (PHM) - People Health Movement (PHM) és una xarxa mundial d’activistes de la salut, organitzacions de la societat civil i institucions acadèmiques, especialment dels països en desenvolupament. Actualment, PHM té base en més de 70 països i treballa per la revitalització de l’atenció primària de la salut.

Salut, Drets Acció compta a més amb un Grup Motor Internacional on hi participen activistes d’entitats com Centro di Salute Internazionales e Interculturale, Geneva Global Health Hub, No Grazie Pago Io, Organization for Workers' Initiative and Democratization, i Salute Globale.