Sessió preparatòria de la IPHU

Barcelona acull la Universitat Internacional per la Salut dels Pobles (IPHU)

- La IPHU se celebrarà del 4 de maig al 25 de juny en línia, a causa de la pandèmia global per la Covid-19.

 

- Més d’un centenar d’activistes de la salut, de 25 països diferents, s’han inscrit per participar en la universitat impulsada per l'organització internacional People’s Health Movement.

 

- El projecte Salut, Drets, Acció, impulsat per Medicus Mundi Mediterrània i Quepo, serà l’amfitrió d’aquesta escola internacional d’activistes per la salut.  

 

Barcelona acollirà del 4 de maig al 25 de juny la Universitat Internacional per la Salut dels Pobles. La IPHU (per les seves sigles en anglès) és una escola per a activistes de la salut promoguda per l'organització internacional People’s Health Movement (PHM, Moviment per a la Salut dels Pobles), que compta amb més de 45 edicions realitzades a països de tot el món, com Egipte, Sud-àfrica, Kenia, Senegal, Gran Bretanya, Bèlgica, India, Nepal, Sri Lanka, Filipines, Equador, Brasil, Cuba, Guatemala, El Salvador, Canadà i EEUU.

 

Aquesta nova edició, que s'hauria d'haver celebrat l’any passat en format presencial, però que va quedar suspesa arran de la pandèmia de la COVID19, se celebrarà a Barcelona aquest 2021 en format online, coorganitzada per l’equip de Salut Drets Acció (SDA), un projecte impulsat per Medicus Mundi Mediterrània i Quepo

 

Un centenar d’activistes de 25 països diferents participaran de la Universitat 

 

Més d'un centenar de persones provinents d'Argentina, Austràlia, Bangladesh, Brasil, Bulgària, Bèlgica, Espanya, Filipines, França, Grècia, Hondures, Irlanda, Itàlia, Kènia, Macedònia, Mongòlia, Nigèria, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, Romania, Sud-àfrica, Suïssa, Tanzània i l'Índia s'han inscrit per participar en la IPHU Barcelona

 

La IPHU és una escola d’activisme pel dret a la salut que es proposa "ajuntar activistes d’Europa i arreu del món, obrint un espai d’aprenentatges, empoderament i col·laboració que contribueixi a enfortir els moviments per la salut". L'objectiu és "que aquesta experiència d’aprenentatge permeti a les participants desenvolupar habilitats i coneixements que els siguin útils en el seu rol activista com a agents de canvi, i que alhora puguin contribuir a dissenyar estratègies col·lectives per a impulsar les lluites pel dret a la salut tant a escala local com global".

 

L’equip de formadores y col·laboradores de la IPHU està format per activistes, professorat i professionals internacionals de llarga i diversa experiència en les lluites pel dret a la salut arreu del món, que compartiran els seus coneixements en qüestions relacionades amb la salut i els sistemes sanitaris, i també les seves experiències com a activistes.

 

La formació es dividirà en set mòduls que s’allargaran durant dos mesos i que podem resumir en dos grans blocs. Un primer bloc sobre salut, sanitat i drets amb diverses sessions per aprofundir en temes clau relacionats amb el Dret a la Salut, els sistemes i models sanitaris i la construcció d’alternatives i estratègies existents per a impulsar el canvi. Tractarem matèries com ara la interseccionalitat en la salut (amb especial atenció als determinants de gènere, migració, clima, treball i precarització), els models de salut i la privatització i mercantilització de la salut. Un segon bloc aportarà competències pràctiques per a l’activisme en clau d’incidència política, comunicació i campanyes. 

 

Més de 10 anys d’història de Salut, Drets, Acció 

 

Salut Drets Acció va néixer fa deu anys com una campanya impulsada per Medicus Mundi Mediterrània i Quepo per construir dinàmiques de sensibilització i educació transformadora a partir del cinema, el debat i la incidència. Durant aquest temps s'ha enfocat a la sensibilització de la ciutadania entorn dels diferents factors i determinants socials que impedeixen garantir el dret a la salut al món i a fomentar la seva implicació en la defensa de la salut com una lluita política a escala global. 

 

El 2020 Salut Drets Acció es va reconvertir en un procés d’acompanyament als moviments socials i col·lectius de defensa de salut, per impulsar dinàmiques d’enxarxament, d’aprenentatge, de comunicació, sensibilització i incidència. 

 

En aquesta nova etapa s'ha constituït un Grup Motor del projecte en el qual participen GREDS-Emconet, La Capçalera, Marea Blanca, Medicus Mundi Mediterrània, Observatori del Deute en la Globalització, PASUCat, Quepo, Xarxa de dones per la salut, People Health Movement. Salut Drets Acció també compta amb un Grup Motor Internacional on hi participen activistes d’entitats com Centro di Salute Internazionales e Interculturale, Geneva Global Health Hub, No Grazie Pago Io, Organization for Workers' Initiative and Democratization, i Salute Globale.


 

Salut, Drets, Acció. 

26 d’abril de 2021 

 

https://www.salutdretsaccio.org

Twitter - Instagram - Facebook